dijous, 18 de febrer del 2010

Olot Negra

'


El

L'Olot, Temps de Paraules reunirà figures de la novel·la negra

Es durà a terme durant tot l'abril

El cartell de l'Olot, Temps de Paraules. Foto: EL PUNT.

'Olot, Temps de Paraules d'aquest mes d'abril vinent reunirà a la capital garrotxina figures destacades de la creació literària i de la crítica del gènere negre de primer ordre. En espera del programa definitiu, els promotors han avançat que seran a Olot autors de la talla de Leonardo Padura i experts com ara Jordi Canal.

La regidora de Cultura, Anna Torrent, i la coordinadora de l'Olot, Temps de Paraules, Carme Simon, van coincidir a destacar que l'abril literari –amb propostes quasi a diari a l'entorn de la literatura– farà aquest any un salt qualitatiu, amb el doble objectiu d'atendre la moda creixent de l'afició a la novel·la negra i de captar públic d'arreu. Totes dues van recordar que el Club de la Lectura que dirigeix el professor de literatura de la Universitat de Salamanca i especialista en el gènere negre, Àlex Martín, ha multiplicat per dos el nombre d'assistents coincidint que està dedicat a aquesta literatura. Per això, el mateix Martín ha estat l'encarregat d'organitzar el contingut de l'Olot, Temps de Paraules. Només ha pogut avançar la programació de la primera setmana, que començarà el dimarts 6 d'abril amb una conferència de Jordi Canal, director de La Bòbila de l'Hospitalet, especialitzada en el gènere negre. Canal tractarà sobre les etiquetes d'aquest gènere. L'endemà, l'escriptor cubà Leonardo Padura parlarà de la seva obra i del personatge estrella de les seves novel·les, el policia Mario Conde.

El dia 9 d'abril, Paco Camarasa, que regenta amb Montse Clavé la llibreria Negre i Criminal del carrer de la Sal de Barcelona i promotor de la BCNegra, parlarà sobre els mítics personatges de novel·la negra Sherlock Holmes, Jules Maigret, l'Agent de la Continental i Philip Marlowe. I tancarà aquesta primera setmana de l'Olot, Temps de Paraules una taula rodona, el dissabte 10 d'abril, sobre els crims rurals, moderada per Àlex Martín.

Carme Simon hi ha afegit que els dilluns de cada setmana vindrà un autor a explicar la seva obra, i que n'hi haurà de catalans, d'espanyols i de la resta del món. Els dimarts a la Filmoteca hi haurà el passi d'una pel·lícula del gènere. Els dimecres, excepte el 21 d'abril, es faran espectacles literaris a l'Orfeó Popular. Els dijous estaran dedicats als escriptors internacionals. Els divendres, a les conferències sobre diversos aspectes de la novel·la negra, a càrrec d'especialistes destacats. I els dissabtes, a les taules rodones. També s'ha programat un espectacle musical amb el saxofonista Dani Nel·lo, amb peces de pel·lícules o inspirades en trossos de novel·les, i dues exposicions, una sobre Holmes i una altra de producció pròpia del Museu de la Garrotxa.